Viitoarele mamici se vad in situatia ingrata de a se proteja atat pe ele insele cat si pe copilasii pe care ii poarta in pantece. Sarcina este si asa o perioada destul de delicata si de dificila, greturile matinale, picioarele umflate, poftele si efortul fizic limitat sunt simptome normale in orice sarcina. Orice fel de afectiune din timpul sarcinii reprezinta un cosmar pentru orice viitoare mamica. Fie ca este cauzata de un virus, o bacterie sau un microb, boala poate pune in pericol siguranta si buna dezvoltare a fatului.
Cum va protejati de o afectiune din timpul sarcinii
Tot ceea ce fac femeile gravide, orice actiune trebuie gandita pentru ca poate influenta dezvoltarea copilului. Una din cele mai comune afectiuni este raceala. Medicul de familie care urmareste evolutia sarcinii trebuie contactat de catre viitoarea mamica, daca aceasta prezinta simptome mai grave precum febra ridicata, iar aceasta va prescrie medicamentele adecvate in sarcina. In general antibioticele trebuie evitate indiferent de trimestrul sarcinii.
Rubeola este o afectiune cu care se pot confrunta viitoarele mamici, indeosebi cele care mai au acasa un copil si acesta merge in colectivitate. Rubeola poate provoca pierderea sarcinii iar fatul poate dezvolta sindromul congenital rubeolic ce cauzeaza in general anomalii si malformatii ale inimii. O afectiune cu un risc mare pentru copilul nenascut este si varicela. Aceasta poate cauza malformatii ale membrelor, probleme neurologice, pierderea vederii copilului. Cel mai bine este ca mamica sa se vaccineze cu o luna inainte de conceperea copilului.
Hepatita B este o alta afectiune deosebit de periculoasa pentru copil care provoaca nasterea prematura, o greutate scazuta la nastere si sangerari abundente in ultimul trimestru de sarcina. Hepatita B se diagnosticheaza pe baza analizelor de sange specifice iar bebelusilor nascuti din mame ce sufera de aceasta afectiune li se administreaza un vaccin care sa ii protejeze.
Nu in ultimul rand, vaginoza bacteriana este o afectiune care poate afecta vederea bebelusului daca nu este tratata. Ceea ce este mai important este ca vaginoza bacteriana este una din cele mai intalnite afectiuni in timpul sarcinii iar medicul ginecolog va prescrie antibiotice pentru ca mama sa nu transmita infectia bebelusului.