Acidul folic (vitamina B9) joaca un rol esential in timpul sarcinii. Acesta are un rol important in formarea globulelor rosii (anemie in caz de deficit), functionarea sistemului nervos si a sistemului imunitar, precum si in vindecarea ranilor.
Este deosebit de importanta in perioadele de crestere rapida, cum ar fi copilaria, adolescenta, sarcina (dezvoltarea fetala). In timpul sarcinii, aportul de vitamina B9 ar trebui sa creasca de la 300 μg (micrograme) la 400 μg pe zi in dieta gravidelor.
Vitamina B9, numita si acid folic pentru forma sintetizata care serveste ca supliment, sau folat pentru cel gasit in mod natural in alimente, este un compus sintetizat de plante. Corpul uman nu stie cum sa-l fabrice si, prin urmare, trebuie gasit in alimente. Pentru populatia generala, aportul recomandat de vitamina B9 este de 300 μg pe zi.
Anomalii datorate deficitului de vitamina B9
Deficitul de vitamina B9 poate duce, printre altele, la anomalii neurologice fetale, o anomalie a placentei care duce la intarzierea cresterii fetale, un risc crescut de prematuritate, un risc de hipertensiune materna (preeclampsie) si anemie materna.
Acesta este motivul pentru care suplimentarea cu vitamina B9 este, in general, prescrisa inainte de conceptie sau chiar la inceputul sarcinii, pe langa aportul alimentar de folat. Aceasta suplimentare ar trebui sa inceapa in mod ideal cu 3 luni inainte de conceptie si sa continue in primul trimestru de sarcina.
Anumite elemente promoveaza deficienta vitaminei B9, cum ar fi consumul de alcool, tutun, o dieta saraca in legume verzi, administrarea anumitor medicamente.
Unde se poate gasi vitamina B9?
Principalele surse de folat sunt carnea de organe, leguminoasele si legumele cu frunze de culoare verde inchis. Cantitatea de folat din legume este redusa insa prin gatit, conservare si congelare. Majoritatea cerealelor pentru micul dejun sunt imbogatite cu vitamine, inclusiv vitamina B9.
Alimente care contin vitamina B9
- drojdie, ficat, organe de pasare, varza, spanac, sfecla, morcov, salata verde, porumb, castane, nuci, avocado, migdale, fasole verde, pepene galben, naut, linte, ou, branza fermentata.